Wat is de Google Play Store?

08/08/2024

De Google Play Store zal met name voor Android-gebruikers een bekende plek zijn. Het is namelijk de plek waar zij toegang hebben tot talloze apps, games, boeken, video’s en noem het allemaal maar op. Waar Apple-fanaten ongetwijfeld meer bekend zijn met de App Store, is de Google Play Store de app store waar de gebruikers van Android hun slag kunnen slaan voor het downloaden van hun favoriete apps. Wat is de Google Play Store app precies, wat kan je in deze omgeving doen en wat is precies het verschil tussen de App Store en de Google Play Store? Wij leggen het je in deze tekst allemaal uit!

De Google Play Store geeft je toegang tot miljoenen apps

Om direct maar met de deur in huis te vallen en antwoord te geven op de vraag ‘Wat is de Google Play Store?’: de Google Play Store is de officiële app store voor Android-apparaten. Dit kunnen bijvoorbeeld Samsung smartphones zijn, maar ook tablets, smart tv’s en allerlei andere apparaten die op Android draaien. Voor gebruikers van deze apparaten is de Google Play Store dus dé plek waar zij hun favoriete apps, games en dergelijken kunnen downloaden. Deze apps worden beschikbaar gesteld en geüpload door appontwikkelaars, waarna de gebruikers de keuze hebben uit miljoenen apps om hun favoriete apps en muziek te downloaden.

In 2008 kwam de Google Play Store op de markt om gebruikers de mogelijkheid te geven om apps en games te downloaden. Destijds nog onder de naam Android Market, dat in 2012 veranderde naar Google Play Store. Deze naamswijziging kwam voort uit het feit dat Google hierdoor meer secties met content toe kon voegen. Denk dan aan Google Play Films, Google Play Boeken en Google Play Muziek. Tegenwoordig is er van alles mogelijk in de Google Play Store. Zo bevat het bijvoorbeeld beoordelingen van gebruikers wat het eenvoudiger maakt voor nieuwe gebruikers om te kiezen of zij de betreffende app wel of niet willen downloaden. Daarnaast wordt de omgeving zo nu en dan geüpdatet om de gebruikers op die manier nieuwe functies en mogelijkheden te bieden.

Wat is het verschil tussen de App Store en de Google Play Store?

Wie aan de Google Play Store denkt, legt zeer waarschijnlijk al snel de link met de App Store. Niet zo gek ook, want in de basis dienen de Google Play Store en de App Store hetzelfde doel. Maar wat is dan het verschil tussen de App Store en de Google Play Store? Dat gaat om het volgende. De App Store is de app-winkel voor Apple-apparaten, zoals iPhones en iPads, terwijl de Google Play Store de app-winkel is voor gebruikers van Android-apparaten. Dus, afhankelijk van het type apparaat dat je hebt, maak je ofwel gebruik van de App Store ofwel de Google Play Store om apps te downloaden en te updaten.

Kan iedereen simpel apps op de Google Play Store zetten?

Je hebt jezelf ongetwijfeld wel eens afgevraagd of jij zelf ook eenvoudig apps op de Google Play Store kunt zetten. Het antwoord op deze vraag is duidelijk. Als appontwikkelaar zijnde moet je jouw app namelijk aanmelden bij de Google Play Store, waarna je dient te betalen voor een ontwikkelaarsaccount. Dat gaat als volgt: je betaalt (slechts één keer) een bepaald bedrag, waarna je talloze apps kunt uploaden in de Google Play Store. Het is dan ook niet gek dat er inmiddels miljoenen apps in de Store te vinden zijn. Daarnaast krijg je met jouw ontwikkelaarsaccount toegang tot bepaalde tools, die jou kunnen helpen bij het beheren en het verbeteren van de door jouw ontwikkelde app(s). Zo krijg je bijvoorbeeld tools aangeboden waarmee jij de gebruikersstatistieken van jouw app bij kunt houden en wordt er ook hulp aangeboden voor het oplossen van eventuele problemen.

De Google Play-giftcard: het ideale cadeau voor iedere Android-gebruiker

Ben jij ook een Android-gebruiker en kan je niet wachten om jouw favoriete apps en games eenvoudig te downloaden? Maak gebruik van de Google Play-giftcard en download jouw favoriete apps in een handomdraai! Extra kosten? Nee! Vervaldatums? Nee! Een creditcard nodig om te gaan spelen? Ook nee! Dat maakt de Google Play-giftcard niet alleen het ultieme cadeau voor een ander, maar ook voor jezelf.